top of page
vicky-Zeygarianew24.png

Εκπαίδευση στη Συστημική θεραπεία ζευγαριών


​Έναρξη νέου κύκλου Οκτώβριος 2024

Το Systemic Family Institute of Cyprus με χαρά σας ανακοινώνει την έναρξη του νέου κύκλου του εκπαιδευτικού προγράμματος «Συστημική θεραπεία ζευγαριών». Μέσα στο πλαίσιο της κοινωνικής, οικονομικής και υγειονομικής κρίσης , η ζήτηση για εξειδικευμένη θεραπεία και συμβουλευτική ζευγαριών όλο και αυξάνει. Ταυτόχρονα αυξάνει και η ανάγκη για μια εξειδικευμένη εκπαίδευση στη θεραπεία ζευγαριών. Η συστημική θεωρία, η μεθοδολογία και η εκτεταμένη εργαλειοθήκη της συστημικής θεραπείας είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για να ικανοποιήσει τις αναγκαιότητες και τις προκλήσεις της θεραπείας και της συμβουλευτικής ζευγαριών. 

Που απευθύνεται το πρόγραμμα


Το πρόγραμμα απευθύνεται σε πτυχιούχους ψυχοκοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, που εργάζονται ή επιθυμούν να εργαστούν κλινικά στη θεραπεία και συμβουλευτική ζευγαριών. Περιορισμένος αριθμός θέσεων θα δοθεί σε φοιτητές ψυχοκοινωνικών επιστημών.
 

Στόχος προγράμματος

Στόχος του προγράμματος είναι η ολοκληρωμένη εκπαίδευση των επαγγελματιών στην θεραπεία και συμβουλευτική ζευγαριών. Μέσα από την επαφή και εξοικείωση με το θεωρητικό πλαίσιο αλλά κυρίως από την πρακτική εφαρμογή της συστημικής θεραπείας ζεύγους, στόχος είναι οι εκπαιδευόμενοι να αναδείξουν το δικό τους προσωπικό στυλ εργασίας με ζευγάρια.

 

Δομή και διάρκεια προγράμματος ​

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε 7 μονοήμερα  εργαστήρια, 1 Σάββατο το μήνα, 9:30-14:30. 

 

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές ως τις 15 Σεπτεμβρίου 2024. Κόστος προγράμματος 700 ευρώ.

Το ποσό μπορεί να πληρωθεί σε 7 δόσεις., 100 ευρώ το μήνα.  

Περιεχόμενα προγράμματος 

 

Μέσα από επτά εργαστήρια θα επιχειρήσουμε να παρουσιάσουμε περιεκτικά τις ιδιαιτερότητες της συστημικής θεραπείας ζευγαριών και να αναστοχαστούμε πάνω σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τα ζευγάρια στον κύκλο ζωής τους. Παράλληλα οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν σε τεχνικές και εργαλεία που μπορούν να αξιοποιήσουν στην κλινική πρακτική με ζευγάρια. 

 

Συγκεκριμένα μέσω των εργαστηρίων θα παρουσιαστούν οι εξής θεματικές ενότητες:

 

  • Πλαίσιο της θεραπείας, setting, αίτημα, ανάθεση, διάρκεια, συχνότητα, αρχή και τέλος, η πρώτη θεραπευτική συνάντηση με ζευγάρια

  • Συντροφικότητα και έρωτας 

  • Σχήματα σχέσεων, κοινωνικοί ρόλοι, τρίγωνα, διαφοροποίηση, μοτίβα επικοινωνίας 

  • Αυτονομία και συντροφικότητα

  • Εξουσία και συντροφική σχέση

  • Οικογένειες καταγωγής και ζευγάρι

  • Ανασυσταμένες οικογένειες 

  • Κουλτούρες σύγκρουσης στα ζευγάρια, δεξιότητες επίλυσης συγκρούσεων

  • Φάσεις εξέλιξης μια σχέσης ζευγαριού, το ζευγάρι στον κύκλο της ζωής

  • Τα μυστικά μια πετυχημένης σχέσης, επιβαρυντικοί παράγοντες σε μια σχέση

  • Δεξιότητες επικοινωνίας στα ζευγάρια

  • Μοντέλο παρέμβασης σε κρίση

  • Ζήλεια

  • Βραχεία θεραπεία ζεύγους

  • Οικογενειακή διαμεσολάβηση, συμβουλευτική διαζυγίου

  • Σεξουαλικότητα, ερωτικότητα, πάθος

  • Εξωσυζυγικές σχέσεις

  • Σεξουαλικά προβλήματα 

  • Δημιουργική δουλειά με γενεογράμματα, μεταφορές, τελετουργικά, γλυπτά, ιστορίες και σύμβολα, αναθέσεις, τεχνικές συστημικής θεραπείας ζευγαριών.

 

Διαδικασία εκπαίδευσης

 

Μέσα από μια οργανωμένη διαδικασία μάθησης και εκπαίδευσης θα δοθούν οι δυνατότητες να δημιουργηθούν γνώσεις, να βιωθούν ικανότητες και να αξιοποιηθούν αποθέματα στην εφαρμογή της συστημικής ψυχοθεραπείας σε ζευγάρια.

Η διαδικασία εκπαίδευσης περιλαμβάνει, διαλέξεις, βιωματικά εργαστήρια, διαδικασίες προσωπικής ανάπτυξης και αυτογνωσίας, διαδικασίες αναστοχασμού σε σχετικές περιπτώσεις ζευγαριών, εκμάθησης τεχνικών, δεξιοτήτων και πειραματισμού σε παιχνίδια ρόλων, εποπτεία σε περιστατικά. Στους εκπαιδευόμενους θα δοθεί βιβλιογραφία και πλούσιο υλικό με τεχνικές και εργαλεία που μπορούν να αξιοποιήσουν στην κλινική πρακτική τους. 

 

 

 

Εκπαιδεύτρια προγράμματος 

Βίκυ Μπαλωμένου

 Η Βίκυ Μπαλωμένου είναι συστημική ψυχοθεραπεύτρια, θεραπεύτρια ζεύγους και οικογενειακή διαμεσολαβήτρια. Από το 2002 παρέχει ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική σε άτομα, ζευγάρια και οικογένειες. Είναι διευθύντρια και επιστημονική υπεύθυνη του Systemic Family Institute of Cyprus και ιδρύτρια, διευθύντρια και επιστημονική υπεύθυνη του Μουσείου Παραμυθιού. Είναι εγγεγραμμένη ως Οικογενειακή Διαμεσολαβήτρια στο μητρώο Διαμεσολαβητών Οικογενειακών Διαφορών Κύπρου και έχει τη διεθνή διαπίστευση στην  οικογενειακή και την πολιτική/ εμπορική διαμεσολάβηση από την Διεθνή ADR ODR. 

Σπούδασε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης με κατεύθυνση Κοινωνικής Εργασίας. Ακολούθησε μετεκπαίδευση στη Συστημική Ψυχοθεραπεία, στη συστημική θεραπεία ζευγαριών, στην ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων, στην θεραπεία ομάδας, στη συμβουλευτική γονέων και στη Συμβουλευτική στην Τοξικοεξάρτηση την οποία οργάνωσε το ΚΕΘΕΑ σε συνεργασία με το τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. Έχει ολοκληρώσει τη διεθνή βασική εκπαίδευση στην αστική και εμπορική διαμεσολάβηση του Ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών σε συνεργασία με την ADR ODR International και το European Institute for Conflict Resolution. Έχει ολοκληρώσει το διεθνές πρόγραμμμα μετεκπαίδευσης στην Οικογενειακή Διαμεσολάβηση,  του Ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών σε συνεργασία με την ADR ODR International και το European Institute for Conflict Resolution καθώς επίσης την μετεκπαίδευση στην Οικογενειακή Διαμεσολάβηση του Ελληνικού Κέντρου Οικογενειακής Διαμεσολάβησης.   Έχει ολοκληρώσει επίσης το πρόγραμμα Μετεκπαίδευσης στην Οικογενειακή Διαμεσολάβηση του European Legal Training Center και του Dispute  Resolution Training by Dr Anna Plevri, το οποίο είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Κύπρου, και το πρόγραμμα μετεκπαίδευσης στην οικογενειακή διαμεσολάβησης του Κέντρου διαμεσολάβησης Πειραιώς. 

Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Θέμα της διατριβής της είναι η ανάπτυξη της ψυχικής ανθεκτικότητας των παιδιών μέσω της παρέμβασης στα ζευγάρια. 

Εργάστηκε σαν θεραπευτικό προσωπικό στο Θεραπευτικό Πρόγραμμα Κιβωτός του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) στην Ελλάδα. Στην Κύπρο εργάστηκε για πέντε χρόνια στο θεραπευτικό πρόγραμμα Αγία Σκέπη σε διάφορα καθήκοντα: σαν θεραπευτικό προσωπικό στην Θεραπευτική Κοινότητα Αγία Σκέπη, σαν υπεύθυνη του Προγράμματος Οικογένειας και Κοινωνικής Επανένταξης και σαν υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού τον οποίο και δημιούργησε. Παράλληλα εργάστηκε ως εξωτερικός συνεργάτης στο Κέντρο Οικογενειακής Καθοδήγησης του Γραφείου Ευημερίας. Αποτέλεσε συνεργάτης της διεπιστημονικής ομάδας του τμήματος Ρευματολογίας του Αρεταιεiου Νοσοκομείου με υπεύθυνο το Δρ Τζόζεφ Ιωσήφ.

Το 2009 ίδρυσε το Συστημικό Ινστιτούτου Κύπρου (ΣΙΚ) όπου διετέλεσε διευθύντρια και Επιστημονική Υπεύθυνη από το 2009 έως και το 2021. Στο ΣΙΚ για δώδεκα χρόνια ανέπτυξε εκπαιδευτικά προγράμματα για επαγγελματίες ψυχικής υγείας καθώς επίσης θεραπευτικά και προληπτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες.

Το 2015 ίδρυσε το Κέντρο Ερευνών και Συστημικών Εφαρμογών Κύπρου. Υπήρξε Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος πρόληψης της κακοποίησης και παραμέλησης των παιδιών "Κανείς δεν γλιστρά από το δίχτυ Κύπρου" το οποίο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή κλινική της Χαϋδελβέργης. και του προγράμματος “Έγκαιρη παρέμβαση σε νεαρούς παραβάτες και τις οικογένειες τους”. Και τα δυο προγράμματα ήταν εγκεκριμένα από το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου και τέλεσαν υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κας Λήδας Κουρσουμπά.

Το 2017 ίδρυσε το Μουσείο Παραμυθιού. Στόχοι του Μουσείου Παραμυθιού είναι η διάσωση και διάδοση της αύλης πολιτιστικής κληρονομιάς που περιλαμβάνει παραμύθια, μύθους και θρύλους από την Κύπρο και από όλο τον κόσμο, η ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας και η ανάπτυξη της ψυχικής ανθεκτικότητας των παιδιών μέσα από τα παραμύθια. Το 2019 το Μουσείο κατάφερε να εγγράψει τα Κυπριακά παραμύθια στον εθνικό κατάλογο της Unesco. Το Μουσείο Παραμυθιού υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων, στο πλαίσιο του οποίου προσφέρονται το προληπτικό πρόγραμμα Alliance for Children and Youth, η διαδραστική έκθεση «Τι μας λένε τα συναισθήματα;» και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανάπτυξης της συναισθηματικής νοημοσύνης για σχολεία. Και στα τρία προγράμματα η Βίκυ Μπαλωμένου έχει την ευθύνη του σχεδιασμού και της υλοποίησης. 

Το 2019 δημιούργησε το πρόγραμμα Skill4kidz που σαν στόχο έχει την ενδυνάμωση της ψυχικής ανθεκτικότητας των παιδιών. Στο πλαίσιο του Skills4kidz έκδωσε δυο βιβλία, το «Δύναμη είναι...το σημειωματάριο της Δύναμης» και το «Το πιο όμορφο κελάιδισμα» ένα συστημικό παραμύθι για την επικοινωνία.

Το 2020 δημιούργησε το Systemic Family Institute of Cyprus. Όπου σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για επαγγελματίες ψυχικής υγείας καθώς επίσης θεραπευτικά και προληπτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες.

Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οικογενειακής Θεραπείας (EFTA) και της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος (ΕΕΨΕ). Είναι κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (ECP).

Έχει διακριθεί σε τρεις Πανελλήνιους διαγωνισμούς ποίησης και ασχολείται με την συγγραφή παραμυθιών για παιδιά και ενήλικες.Υπήρξε υποψήφια στον τελικό διαγωνισμό του Ιnternational Women Award.

Για δηλώσεις συμμετοχής και διευκρινίσεις παρακαλώ επικοινωνήσετε
με το τηλέφωνο του Ινστιτούτου 22376522 ή μέσω email
info@sfic.com.cy

 

bottom of page