top of page

Acerca de

business-partners-handshaking-group-meeting-making-project-investment-closeup.jpg

Στο Systemic Family Institute of Cyprus προσφέρεται οικογενειακή διαμεσολάβηση σύμφωνα με τον περί Διαμεσολάβησης σε Οικογενειακές Διαφορές Νόμο του 2019, από την Eπιστημονική Yπεύθυνη του Ινστιτούτου, Βίκυ Μπαλωμένου.

Η Βίκυ Μπαλωμένου είναι εγγεγραμμένη οικογενειακή διαμεσολαβήτρια στο μητρώο Διαμεσολαβητών Οικογενειακών Διαφορών Κύπρου, καθώς επίσης έχει την διεθνή διαπίστευση ως διαμεσολαβήτρια στην οικογενειακή, εμπορική και αστική διαμεσολάβηση από την ADR ODR (ADR ODR International Accredited Family/Civil/Commercial Mediator). Είναι επίσης συστημική οικογενειακή θεραπεύτρια (ECP, EFTA) και θεραπεύτρια ζευγαριών. 

 

Τι είναι οικογενειακή διαμεσολάβηση

 

Η οικογενειακή διαμεσολάβηση είναι μια διαρθρωμένη, εναλλακτική, εξωδικαστική διαδικασία επίλυσης των οικογενειακών διαφορών,  μέσω της οποίας τα μέρη ( πρώην σύντροφοι) ρυθμίζουν προσωπικά και οικονομικά τους θέματα και επιχειρούν με την συνδρομή ενός ουδέτερου τρίτου, του Διαμεσολαβητή, να καταλήξουν σε μια βιώσιμη και αμοιβαία ικανοποιητική συμφωνία σε σχέση με τις οικογενειακές τους διαφορές.

Η οικογενειακή διαμεσολάβηση είναι ένας δημοφιλής θεσμός για την επίλυση των οικογενειακών διαφορών στο εξωτερικό.  Στην Κύπρο θεσμοθετήθηκε με τον νόμο περί Διαμεσολάβησης σε Οικογενειακές Διαφορές Νόμο του 2019.

Ποιούς αφορά

Η οικογενειακή διαμεσολάβηση αφορά παντρεμένα ζευγάρια, ή ζευγάρια που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης, με ή χωρίς παιδιά, που αποφασίζουν να χωρίσουν ή έχουν ήδη διακόψει την συμβίωσή τους και επιθυμούν να διευθετήσουν όλες τις εκκρεμότητες και διαφορές τους –προσωπικές και περιουσιακές–  χωρίς να προσφύγουν στο δικαστήριο, αλλά με τον πλέον σύντομο, πολιτισμένο και ανώδυνο τρόπο, προσαρμοσμένο στις πραγματικές τους ανάγκες, τις επιθυμίες και τα συμφέροντά τους.  

Επίσης η διαμεσολάβηση αφορά ζευγάρια, ομόφυλα ή ετερόφυλα, που συμβιώνουν χωρίς γάμο, αλλά σε ελεύθερη ένωση και διακόπτουν την σχέση τους.

Eπίλυση των διαφορών ανάμεσα σε συζύγους ή συντρόφους – γονείς που χωρίζουν και έχουν διαφορετική εθνικότητα ή κατοικούν σε διαφορετικές χώρες. Πρόκειται για τις λεγόμενες διασυνοριακές οικογενειακές διαφορές, στις οποίες περιλαμβάνεται και η παράνομη μετακίνηση ή (και) κατακράτηση του/των παιδιών από τον ένα γονέα, με ταυτόχρονη στέρηση της επαφής τους με τον άλλο γονέα. 

Η διαμεσολάβηση μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε στάδιο:

 

  • Όταν το ζευγάρι αποφασίσει να χωρίσει και δεν επιθυμούν να μπουν σε δικαστική αντιδικία 

  • Πριν από την έναρξη διαδικασίας έκδοσης διαζυγίου μεταξύ συζύγων οι οποίοι έχουν κοινό ανήλικο παιδί

  • Πριν από την έναρξη άλλης δικαστικής διαδικασίας για την άσκηση της γονικής μέριμνας και δικαιωμάτων προσωπικής επικοινωνίας με το παιδί

  • Στο πλαίσιο της δικαστικής διαδικασίας

  • Κατόπιν του διαζυγίου/χωρισμού, στο μέλλον, όπου οι εξελικτικές αλλαγές των παιδιών απαιτούν μια εκ νέου συμφωνία των γονιών σε θέματα που αφορούν τα παιδιά

 

Οι διαφορές που διαμεσολαβούνται μέσω της οικογενειακής διαμεσολάβησης είναι:

 

  • Άσκηση γονικής μέριμνας/επιμέλεια παιδιού

  • Επικοινωνία παιδιού με γονέα που δεν διαμένει μαζί του και με άλλους συγγενείς

  • Διατροφή παιδιών

  • Ο τόπος κατοικίας του παιδιού

  • Η καθημερινότητα του παιδιού και η συμμετοχή των γονέων σε αυτή

  • Η χρήση της οικογενειακής στέγης

  • Η διατροφή του άλλου συζύγου ή συντρόφου

  • Περιουσιακές σχέσεις συζύγων ή συμβίων

  • Όλα τα οικονομικά θέματα που προκύπτουν από το χωρισμό

  • Ευρύτερες συμφωνίες

 

 

 

Σκοπός της οικογενειακής διαμεσολάβησης είναι τα δυο μέρη, οι πρώην σύντροφοι, μέσω τη διαμεσολάβησης να καταλήξουν σε κοινές αποφάσεις για τη διευθέτηση των οικογενειακών τους διαφορών που αφορούν ένα ή και περισσότερα από τα παραπάνω θέματα. Όσον αφορά τη συμφωνία που καταρτίζεται στο πλαίσιο οικογενειακής διαμεσολάβησης, ο οικογενειακός νόμος ορίζει ότι η συμφωνία στην οποία καταλήγουν τα μέρη στο πλαίσιο της διαδικασίας οικογενειακής διαμεσολάβησης, καταρτίζεται εγγράφως, υπογράφεται από όλα τα μέρη, και έχει την ισχύ εκτελεστού εγγράφου.

 

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της διαμεσολάβησης;

 

  • Είναι μια γρήγορη διαδικασία σε αντίθεση με την δικαστική διαδικασία που είναι χρονοβόρα 

  • Είναι πιο οικονομική διαδικασία

  • Οι δυο σύντροφοι έχουν την δυνατότητα μέσω της οικογενειακής διαμεσολάβησης να αποφασίσουν οι ίδιοι για τις οικογενειακές διαφορές τους και να καταλήξουν σε μια συμφωνία που να ικανοποιεί και τους δυο και όχι να αποφασίσει για αυτούς ένας τρίτος, ο δικαστής

  • Η οικογενειακή διαμεσολάβηση είναι μια διαδικασία που έχει ως στόχο την βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ όλων των μελών της οικογένειας και την δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας των γονιών για ζητήματα που αφορούν τα παιδιά

  • Έχει ως προτεραιότητα και διασφαλίζει το συμφέρον του παιδιού 

  • Στοχεύει στην αποκλιμάκωση των συγκρούσεων οι οποίες έχουν αρνητικές επιπτώσεις για την ψυχική υγεία των παιδιών

  • Είναι μια εκούσια διαδικασία, δηλαδή τα μέρη έρχονται με την δική τους θέληση σε αυτή 

  • Εστιάζει στο μέλλον και στις λύσεις

  • Βοηθά τους γονείς να καταρτίσουν με λεπτομέρεια ένα σχέδιο για τα θέματα που αφορούν τα παιδιά ώστε το οικογενειακό σύστημα να βρει μια νέα ισορροπία όπου όλοι θα νιώθουν καλύτερα και οι γονείς να μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς στον γονικό τους ρόλο 

  • Είναι μια διαδικασία που διέπεται από την εμπιστευτικότητα, την ουδετερότητα και την αμεροληψία

 

 

 

Οικογενειακός Διαμεσολαβητής

Σύμφωνα με τον νόμο περί Διαμεσολάβησης σε Οικογενειακές Διαφορές Νόμο του 2019, ο οικογενειακός διαμεσολαβητής είναι ένα αμερόληπτο πρόσωπο που έχει λάβει ειδική κατάρτιση και είναι εγγεγραμμένο στο μητρώο Διαμεσολαβητών Οικογενειακών Διαφορών Κύπρου. 

Στο Systemic Family Institute of Cyprus η οικογενειακή διαμεσολάβηση προσφέρεται από την επιστημονική υπεύθυνη του Ινστιτούτου. Η Βίκυ Μπαλωμένου είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο Διαμεσολαβητών Οικογενειακών Διαφορών Κύπρου και έχει τη διεθνή διαπίστευση στην  οικογενειακή και την πολιτική/ εμπορική διαμεσολάβηση από την Διεθνή ADR ODR. Επιπλέον είναι  συστημική οικογενειακή θεραπεύτρια και θεραπεύτρια ζευγαριών. 

Συγκεκριμένα η Βίκυ Μπαλωμένου έχει ολοκληρώσει:

  •  Το πρόγραμμα Μετεκπαίδευσης στην Οικογενειακή Διαμεσολάβηση του European Legal Training Center και το Dispute  Resolution Training by Dr Anna Plevri. Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Κύπρου.

  •  Το διεθνές Πρόγραμμα βασικής εκπαίδευσης στην αστική και εμπορική διαμεσολάβηση) του Ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών  Θεσσαλονίκης  σε συνεργασία με την ADR ODR International και το European Institute for Conflict Resolution.
    Το πρόγραμμα είναι  εγκεκριμένο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας.

  • Το διεθνές πρόγραμμα Μετεκπαίδευσης στην Οικογενειακή Διαμεσολάβηση  του Ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ADR ODR International και το European Institute for Conflict Resolution. 
    Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας.

  • Το πρόγραμμα Μετεκπαίδευσης στην Οικογενειακή Διαμεσολάβηση  του  Ελληνικού Κέντρου Οικογενειακής Διαμεσολάβησης.
    Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας.

 

Μπορείτε να δείτε το αναλυτικό βιογραφικό πατώντας ΕΔΩ.

Για διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους ακόλουθους τρόπους: 
τηλ.: 22376522, email: info@sfic.com.cy ή κάνοντας εγγραφή στην ακόλουθη φόρμα.
Thanks for submitting!
bottom of page