top of page

Βίκυ Μπαλωμένου

Η Βίκυ Μπαλωμένου είναι συστημική ψυχοθεραπεύτρια, θεραπεύτρια ζεύγους και οικογενειακή διαμεσολαβήτρια. Από το 2002 παρέχει ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική σε άτομα, ζευγάρια και οικογένειες. Είναι διευθύντρια και επιστημονική υπεύθυνη του Systemic Family Institute of Cyprus και ιδρύτρια, διευθύντρια και επιστημονική υπεύθυνη του Μουσείου Παραμυθιού.

Είναι εγγεγραμμένη ως Οικογενειακή Διαμεσολαβήτρια στο μητρώο Διαμεσολαβητών Οικογενειακών Διαφορών Κύπρου και έχει τη διεθνή διαπίστευση στην  οικογενειακή και την πολιτική/ εμπορική διαμεσολάβηση από την Διεθνή ADR ODR. 

Σπούδασε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης με κατεύθυνση Κοινωνικής Εργασίας. Ακολούθησε μετεκπαίδευση στη Συστημική Ψυχοθεραπεία, στη συστημική θεραπεία ζευγαριών, στην ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων, στην θεραπεία ομάδας, στη συμβουλευτική γονέων και στη Συμβουλευτική στην Τοξικοεξάρτηση την οποία οργάνωσε το ΚΕΘΕΑ σε συνεργασία με το τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. Έχει ολοκληρώσει τη διεθνή βασική εκπαίδευση στην αστική και εμπορική διαμεσολάβηση του Ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών σε συνεργασία με την ADR ODR International και το European Institute for Conflict Resolution. Έχει ολοκληρώσει το διεθνές πρόγραμμμα μετεκπαίδευσης στην Οικογενειακή Διαμεσολάβηση,  του Ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών σε συνεργασία με την ADR ODR International και το European Institute for Conflict Resolution καθώς επίσης την μετεκπαίδευση στην Οικογενειακή Διαμεσολάβηση του Ελληνικού Κέντρου Οικογενειακής Διαμεσολάβησης.   Έχει ολοκληρώσει επίσης το πρόγραμμα Μετεκπαίδευσης στην Οικογενειακή Διαμεσολάβηση του European Legal Training Center και του Dispute  Resolution Training by Dr Anna Plevri, το οποίο είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Κύπρου, και το πρόγραμμα μετεκπαίδευσης στην οικογενειακή διαμεσολάβησης του Κέντρου διαμεσολάβησης Πειραιώς. 

Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Θέμα της διατριβής της είναι η ανάπτυξη της ψυχικής ανθεκτικότητας των παιδιών μέσω της παρέμβασης στα ζευγάρια. 

Εργάστηκε σαν θεραπευτικό προσωπικό στο Θεραπευτικό Πρόγραμμα Κιβωτός του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) στην Ελλάδα. Στην Κύπρο εργάστηκε για πέντε χρόνια στο θεραπευτικό πρόγραμμα Αγία Σκέπη σε διάφορα καθήκοντα: σαν θεραπευτικό προσωπικό στην Θεραπευτική Κοινότητα Αγία Σκέπη, σαν υπεύθυνη του Προγράμματος Οικογένειας και Κοινωνικής Επανένταξης και σαν υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού τον οποίο και δημιούργησε. Παράλληλα εργάστηκε ως εξωτερικός συνεργάτης στο Κέντρο Οικογενειακής Καθοδήγησης του Γραφείου Ευημερίας. Αποτέλεσε συνεργάτης της διεπιστημονικής ομάδας του τμήματος Ρευματολογίας του Αρεταιεiου Νοσοκομείου με υπεύθυνο το Δρ Τζόζεφ Ιωσήφ.

Το 2009 ίδρυσε το Συστημικό Ινστιτούτου Κύπρου (ΣΙΚ) όπου διετέλεσε διευθύντρια και Επιστημονική Υπεύθυνη από το 2009 έως και το 2021. Στο ΣΙΚ για δώδεκα χρόνια ανέπτυξε εκπαιδευτικά προγράμματα για επαγγελματίες ψυχικής υγείας καθώς επίσης θεραπευτικά και προληπτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες.

Το 2015 ίδρυσε το Κέντρο Ερευνών και Συστημικών Εφαρμογών Κύπρου. Υπήρξε Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος πρόληψης της κακοποίησης και παραμέλησης των παιδιών "Κανείς δεν γλιστρά από το δίχτυ Κύπρου" το οποίο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή κλινική της Χαϋδελβέργης. και του προγράμματος “Έγκαιρη παρέμβαση σε νεαρούς παραβάτες και τις οικογένειες τους”. Και τα δυο προγράμματα ήταν εγκεκριμένα από το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου και τέλεσαν υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κας Λήδας Κουρσουμπά.

Το 2017 ίδρυσε το Μουσείο Παραμυθιού. Στόχοι του Μουσείου Παραμυθιού είναι η διάσωση και διάδοση της αύλης πολιτιστικής κληρονομιάς που περιλαμβάνει παραμύθια, μύθους και θρύλους από την Κύπρο και από όλο τον κόσμο, η ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας και η ανάπτυξη της ψυχικής ανθεκτικότητας των παιδιών μέσα από τα παραμύθια. Το 2019 το Μουσείο κατάφερε να εγγράψει τα Κυπριακά παραμύθια στον εθνικό κατάλογο της Unesco. Το Μουσείο Παραμυθιού υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων, στο πλαίσιο του οποίου προσφέρονται το προληπτικό πρόγραμμα Alliance for Children and Youth, η διαδραστική έκθεση «Τι μας λένε τα συναισθήματα;» και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανάπτυξης της συναισθηματικής νοημοσύνης για σχολεία. Και στα τρία προγράμματα η Βίκυ Μπαλωμένου έχει την ευθύνη του σχεδιασμού και της υλοποίησης. 

Το 2019 δημιούργησε το πρόγραμμα Skill4kidz που σαν στόχο έχει την ενδυνάμωση της ψυχικής ανθεκτικότητας των παιδιών. Στο πλαίσιο του Skills4kidz έκδωσε δυο βιβλία, το «Δύναμη είναι...το σημειωματάριο της Δύναμης» και το «Το πιο όμορφο κελάιδισμα» ένα συστημικό παραμύθι για την επικοινωνία.

Το 2020 δημιούργησε το Systemic Family Institute of Cyprus. Όπου σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για επαγγελματίες ψυχικής υγείας καθώς επίσης θεραπευτικά και προληπτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες.

Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οικογενειακής Θεραπείας (EFTA) και της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος (ΕΕΨΕ). Είναι κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (ECP).

Έχει διακριθεί σε τρεις Πανελλήνιους διαγωνισμούς ποίησης και ασχολείται με την συγγραφή παραμυθιών για παιδιά και ενήλικες.Υπήρξε υποψήφια στον τελικό διαγωνισμό του Ιnternational Women Award.

 

Δρ Αλέξης Αντωνίου 

 

Ο Δρ. Αλέξης Αντωνίου είναι εγγεγραμμένος ειδικός ψυχολόγος και συστημικός ψυχοθεραπευτής με έδρα τη Λεμεσό. Είναι κάτοχος πτυχίου Ψυχολογίας, μεταπτυχιακού στην Κλινική Συμβουλευτική Ψυχολογία και Διπλωμάτων στη Συμβουλευτική Εξαρτήσεων και Εκπαίδευσης Αποτελεσματικού Γονέα. Επιπλέον, έχει αποκτήσει διδακτορικό στην Ψυχολογία και έχει ολοκληρώσει τετραετή επαγγελματική εκπαίδευση στη Συστημική Ψυχοθεραπεία και κατέχει το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Ψυχοθεραπείας

Ως Ειδικός Ψυχολόγος έχει εργαστεί σε αρκετά πλαίσια ψυχικής υγείας όπως το ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων), στους Γιατρούς του Κόσμου στην Ελλάδα και στο Κέντρο Συμβουλευτικής της Αμερικανικής Ακαδημίας. Στην παρούσα φάση είναι διευθυντής του Πολυδύναμου Κέντρου Άγιος Ιωάννης ο «Ελεήμων» της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού, όπου προσφέρει συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία αλλά και εποπτεία σε μεταπτυχιακούς φοιτητές ψυχολογίας και ψυχοθεραπείας. Διατηρεί επίσης το ιδιωτικό του γραφείο όπου προσφέρει ψυχοθεραπευτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, σεμινάρια, και κλινική εποπτεία σε ασκούμενους και επαγγελματίες ψυχολόγους. Επιπλέον είναι επισκέπτης λέκτορας σε διάφορα πανεπιστήμια στην Κύπρο. 

Δρ Γεώργιος Τσίτσας 

Ο Γιώργος Τσίτσας είναι Συμβουλευτικός Ψυχολόγος και Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι επίσης Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις και πιστοποιημένος Ψυχοθεραπευτής Ζεύγους και Οικογένειας. Έλαβε διδακτορικό στην Συμβουλευτική Ψυχολογία από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και MSc στην Συμβουλευτική Ψυχολογία από το City University στο Λονδίνο. Έχει εργαστεί σε διάφορα συμβουλευτικά κέντρα πανεπιστημίων. Διδάσκει επίσης σε διάφορα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα σε τμήματα του Ελληνικού πανεπιστημίου. Έχει εργαστεί ως ψυχολόγος επόπτης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι επίσης Επικεφαλής του Συμβουλευτικού Κέντρου του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Συμμετέχει σε διάφορες ερευνητικές ομάδες και έχει δημοσιεύσει αρκετά άρθρα και εξειδικευμένα βιβλία, ενώ παράλληλα παρουσιάζει σε διεθνήσυνέδρια.Είναι μέλοςτουΕλληνικούΨυχολογικούΣυλλόγουκαιτουΣυλλόγου Οικογενειακών Θεραπειών στην Ευρώπη. 

Δημήτρης Θεοδωρίδης

Ο Δημήτρης Θεοδωρίδης είναι ψυχολόγος, συστημικής προσέγγισης, απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με τίτλο «Ποινικό Δίκαιο & Εξαρτήσεις» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει ακόμη εξειδικευφθεί στη Συμβουλευτική στον τομέα της Τοξικοεξάρτησης, στη Δυναμική Ομάδας, στη Διοίκηση και τον Κοινωνικό Σχεδιασμό, στην Τραυματοθεραπεία με τη μέθοδο του EMDR.

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία ήταν, κατεξοχήν, αφιερωμένη στο έργο του θεραπευτικού προγράμματος απεξάρτησης «ΙΘΑΚΗ» (ΚΕΘΕΑ) για 22 χρόνια. Αρχικά, αποτέλεσε μέρος της επιστημονικής ομάδας που δημιούργησε και ανέπτυξε την μονάδα εφήβων του ΚΕΘΕΑ στη Θεσσαλονίκη, ενώ κατόπιν προσέφερε θεραπευτικό έργο σε κρατούμενους-εξαρτημένους σε διάφορες φυλακές της Β. Ελλάδος (Διαβατών, Στρατιωτικές φυλακές Θεσσαλονίκης, Κασσάνδρας, Τρικάλων, Κομοτηνής). Κατόπιν, για 16 χρόνια κατείχε, διαδοχικά, θέση διοικητικού και επιστημονικού υπευθύνου της μονάδας εφήβων ΚΕΘΕΑ ΑΝΑΔΥΣΗ, της Θεραπευτικής Κοινότητας διαμονής «ΙΘΑΚΗ» και, τέλος, του Κέντρου Οικογενειακής Υποστήριξης του ίδιου προγράμματος. Σήμερα διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη ως ψυχοθεραπευτής ατόμων, ζευγαριών, οικογενειών και ομάδων, ενώ παράλληλα διδάσκει στο προπτυχιακό τμήμα της σχολής Ψυχολογίας του Mediterranean College στη Θεσσαλονίκη.  

Είναι πρόεδρος της Συστημικής Εταιρείας Β. Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Επίσης, είναι μέλος του Πανελλήνιου Ψυχολογικού Συλλόγου – Π.Ψ.Σ. (https://www.psy.gr), της EYE MOVEMENT DESENSITIZATION AND REPROCESSING – EMDR HELLAS» (https://emdr-hellas.gr), της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ)  – Παράρτημα Θεσσαλονίκης (https://www.autismgreece.gr) και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας INTERNATIONAL SOCIETY OF SUBSTANCE USE PROFESSIONALS (ISSUP) (https://www.issup.net)

Έχει κάνει πολλές παρουσιάσεις στον ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο σχετικά με το ζήτημα της εξάρτησης από ουσίες ή διαδίκτυο αλλά και ζητήματα οικογενειακών σχέσεων.

Δημοσίευση

Θεοδωρίδης, Δ. (2017). Εκτίμηση Αναγκών Συνεργασίας Εργαζομένων Μεταξύ Υπηρεσιών Επιμελητών Ανηλίκων και Θεραπευτικών προγραμμάτων Απεξάρτησης Εφήβων: Το Παράδειγμα της Θεσσαλονίκης. Στο: Εξαρτήσεις, τεύχος 29, σελ. 51-61. Αθήνα: ΚΕΘΕΑ

Ζει στη Θεσσαλονίκη με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους.

bottom of page