
Εκπαίδευση στη Συστημική θεραπεία ζευγαριών
Έναρξη νέου κύκλου Δεκέμβριος 2022
Το Systemic Family Institute of Cyprus με χαρά σας ανακοινώνει την έναρξη του νέου κύκλου του εκπαιδευτικού προγράμματος «Συστημική θεραπεία ζευγαριών». Μέσα στο πλαίσιο της κοινωνικής, οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, η ζήτηση για εξειδικευμένη θεραπεία και συμβουλευτική ζευγαριών όλο και αυξάνει. Ταυτόχρονα αυξάνει και η ανάγκη για μια εξειδικευμένη εκπαίδευση στη θεραπεία ζευγαριών. Η συστημική θεωρία, η μεθοδολογία και η εκτεταμένη εργαλειοθήκη της συστημικής θεραπείας είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για να ικανοποιήσει τις αναγκαιότητες και τις προκλήσεις της θεραπείας και της συμβουλευτικής ζευγαριών.
Που απευθύνεται το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε πτυχιούχους ψυχοκοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, που εργάζονται ή επιθυμούν να εργαστούν κλινικά στη θεραπεία και συμβουλευτική ζευγαριών. Περιορισμένος αριθμός θέσεων θα δοθεί σε φοιτητές ψυχοκοινωνικών επιστημών.
Στόχος προγράμματος
Στόχος του προγράμματος είναι η ολοκληρωμένη εκπαίδευση των επαγγελματιών στην θεραπεία και συμβουλευτική ζευγαριών. Μέσα από την επαφή και εξοικείωση με το θεωρητικό πλαίσιο αλλά κυρίως από την πρακτική εφαρμογή της συστημικής θεραπείας ζεύγους, στόχος είναι οι εκπαιδευόμενοι να αναδείξουν το δικό τους προσωπικό στυλ εργασίας με ζευγάρια.
Δομή και διάρκεια προγράμματος
Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε 7 διήμερα εργαστήρια (Σάββατο και Κυριακή), 9:30-14:30.
Ημερομηνίες εργαστηρίων:
10-11/12/22
14-15/1/23
11-12/2/23
11-12/3/23
1-2/4/23
20-21/5/23
10-11/6/23
Τα εργαστήρια θα υλοποιούνται διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας zoom.
Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές ως τις 15 Νοεμβρίου 2022. Κόστος προγράμματος 1150 ευρώ. Το ποσό μπορεί να πληρωθεί σε 7 δόσεις. Για όσους προπληρώσουν το πρόγραμμα θα γίνει έκπτωση 150 ευρώ.
Περιεχόμενα προγράμματος
Μέσα από επτά διήμερα εργαστήρια θα επιχειρήσουμε να παρουσιάσουμε περιεκτικά τις ιδιαιτερότητες της συστημικής θεραπείας ζευγαριών και να αναστοχαστούμε πάνω σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τα ζευγάρια στον κύκλο ζωής τους. Παράλληλα οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν σε τεχνικές και εργαλεία που μπορούν να αξιοποιήσουν στην κλινική πρακτική με ζευγάρια.
Συγκεκριμένα μέσω των εργαστηρίων θα παρουσιαστούν οι εξής θεματικές ενότητες:
-Πλαίσιο της θεραπείας, setting, αίτημα, ανάθεση, διάρκεια, συχνότητα, αρχή και τέλος, η πρώτη θεραπευτική συνάντηση με ζευγάρια
-Συντροφικότητα και έρωτας
-Σχήματα σχέσεων, κοινωνικοί ρόλοι, τρίγωνα, διαφοροποίηση, μοτίβα επικοινωνίας
-Αυτονομία και συντροφικότητα
-Εξουσία και συντροφική σχέση
-Οικογένειες καταγωγής και ζευγάρι
-Ανασυσταμένες οικογένειες
-Κουλτούρες σύγκρουσης στα ζευγάρια, δεξιότητες επίλυσης συγκρούσεων
-Φάσεις εξέλιξης μια σχέσης ζευγαριού, το ζευγάρι στον κύκλο της ζωής
-Τα μυστικά μια πετυχημένης σχέσης, επιβαρυντικοί παράγοντες σε μια σχέση
-Δεξιότητες επικοινωνίας στα ζευγάρια
-Μοντέλο παρέμβασης σε κρίση
-Ζήλεια
-Θέματα κακοποίησης και βίας
-Βραχεία θεραπεία ζεύγους
-Οικογενειακή διαμεσολάβηση, συμβουλευτική διαζυγίου
-Σεξουαλικότητα, ερωτικότητα, πάθος
-Εξωσυζυγικές σχέσεις
-Σεξουαλικά προβλήματα
-Δημιουργική δουλειά με γενεογράμματα, μεταφορές, τελετουργικά, γλυπτά, ιστορίες και σύμβολα, αναθέσεις, τεχνικές συστημικής θεραπείας ζευγαριών.
Διαδικασία εκπαίδευσης
Μέσα από μια οργανωμένη διαδικασία μάθησης και εκπαίδευσης θα δοθούν οι δυνατότητες να δημιουργηθούν γνώσεις, να βιωθούν ικανότητες και να αξιοποιηθούν αποθέματα στην εφαρμογή της συστημικής ψυχοθεραπείας σε ζευγάρια.
Η διαδικασία εκπαίδευσης περιλαμβάνει, διαλέξεις, βιωματικά εργαστήρια, διαδικασίες προσωπικής ανάπτυξης και αυτογνωσίας, διαδικασίες αναστοχασμού σε σχετικές περιπτώσεις ζευγαριών, εκμάθησης τεχνικών, δεξιοτήτων και πειραματισμού σε παιχνίδια ρόλων, εποπτεία σε περιστατικά. Στους εκπαιδευόμενους θα δοθεί βιβλιογραφία και πλούσιο υλικό με τεχνικές και εργαλεία που μπορούν να αξιοποιήσουν στην κλινική πρακτική τους.
Εκπαιδευτές προγράμματος
Βίκυ Μπαλωμένου
Η Βίκυ Μπαλωμένου είναι συστημική ψυχοθεραπεύτρια, οικογενειακή θεραπεύτρια και θεραπεύτρια ζεύγους. Από το 2002 παρέχει ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική σε άτομα, ζευγάρια και οικογένειες. Αποτελεί βασικό μέλος της πολυθεματικής ομάδας του Resilient lives ως οικογενειακή θεραπεύτρια- συστημική θεραπεύτρια και είναι διευθύντρια του Systemic Family Institute of Cyprus.
Η Βίκυ Μπαλωμένου γεννήθηκε στην Ελλάδα και από το 2004 ζει στην Κύπρο. Σπούδασε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης με κατεύθυνση Κοινωνικής Εργασίας. Ακολούθησε μετεκπαίδευση στη Συστημική Ψυχοθεραπεία, στη συστημική θεραπεία ζευγαριών, στην ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων, στην θεραπεία ομάδας, στη συμβουλευτική γονέων και στη Συμβουλευτική στην Τοξικοεξάρτηση την οποία οργάνωσε το ΚΕΘΕΑ σε συνεργασία με το τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Θέμα της διατριβής της είναι η ανάπτυξη της ψυχικής ανθεκτικότητας των παιδιών μέσω της παρέμβασης στα ζευγάρια.
Εργάστηκε σαν θεραπευτικό προσωπικό στο Θεραπευτικό Πρόγραμμα Κιβωτός του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) στην Ελλάδα. Στην Κύπρο εργάστηκε για πέντε χρόνια στο θεραπευτικό πρόγραμμα Αγία Σκέπη σε διάφορα καθήκοντα: σαν θεραπευτικό προσωπικό στην Θεραπευτική Κοινότητα Αγία Σκέπη, σαν υπεύθυνη του Προγράμματος Οικογένειας και Κοινωνικής Επανένταξης και σαν υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού τον οποίο και δημιούργησε. Παράλληλα εργάστηκε ως εξωτερικός συνεργάτης στο Κέντρο Οικογενειακής Καθοδήγησης του Γραφείου Ευημερίας. Αποτελεί συνεργάτης της διεπιστημονικής ομάδας του τμήματος Ρευματολογίας του Αρεταιεiου Νοσοκομείου με υπεύθυνο το Δρ Τζόζεφ Ιωσήφ.
Το 2009 ίδρυσε το Συστημικό Ινστιτούτου Κύπρου (ΣΙΚ) όπου διετέλεσε διευθύντρια και Επιστημονική Υπεύθυνη από το 2009 έως και το 2021. Στο ΣΙΚ για δώδεκα χρόνια ανέπτυξε εκπαιδευτικά προγράμματα για επαγγελματίες ψυχικής υγείας καθώς επίσης θεραπευτικά και προληπτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες.
Το 2015 ίδρυσε το Κέντρο Ερευνών και Συστημικών Εφαρμογών Κύπρου. Υπήρξε Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος πρόληψης της κακοποίησης και παραμέλησης των παιδιών "Κανείς δεν γλιστρά από το δίχτυ Κύπρου" το οποίο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή κλινική της Χαϋδελβέργης. και του προγράμματος “Έγκαιρη παρέμβαση σε νεαρούς παραβάτες και τις οικογένειες τους”. Και τα δυο προγράμματα ήταν εγκεκριμένα από το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου και τέλεσαν υπό την αιγίδα της Επιτρόπου προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κας Λήδας Κουρσουμπά.
Το 2017 ίδρυσε το Μουσείο Παραμυθιού. Στόχοι του Μουσείου Παραμυθιού είναι η διάσωση και διάδοση της αύλης πολιτιστικής κληρονομιάς που περιλαμβάνει παραμύθια, μύθους και θρύλους από την Κύπρο και από όλο τον κόσμο, η ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας και η ανάπτυξη της ψυχικής ανθεκτικότητας των παιδιών μέσα από τα παραμύθια. Το 2019 το Μουσείο κατάφερε να εγγράψει τα Κυπριακά παραμύθια στον εθνικό κατάλογο της Unesco.
Το 2019 δημιούργησε το πρόγραμμα Skill4kidz που σαν στόχο έχει την ενδυνάμωση της ψυχικής ανθεκτικότητας των παιδιών. Στο πλαίσιο του Skills4kidz έκδωσε δυο βιβλία, το «Δύναμη είναι...το σημειωματάριο της Δύναμης» και το «Το πιο όμορφο κελάιδισμα» ένα συστημικό παραμύθι για την επικοινωνία. Το 2020 δημιούργησε το Family Institute of Cyprus όπου είναι διευθύντρια και επιστημονική Υπεύθυνη.
Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οικογενειακής Θεραπείας (EFTA), της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος (ΕΕΨΕ) και του Παγκύπριου Συνδέσμου Ψυχοθεραπευτών όπου διετέλεσε αντιπρόεδρος. Είναι κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (ECP).
Έχει διακριθεί σε τρεις Πανελλήνιους διαγωνισμούς ποίησης και ασχολείται με την συγγραφή παραμυθιών για παιδιά και ενήλικες.Υπήρξε υποψήφια στον τελικό του Ιnternational Greek Women Award.
Αναστάσιος Ζήσης
Έχει σπουδάσει Ψυχολογία (Dipl.-Psych.) στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης (Γερμανία) με ειδίκευση στην Κλινική Ψυχολογία. Έχει εκπαιδευτεί στη Συστημική (Οικογενειακή) Θεραπεία στη Διεθνή Εταιρεία Συστημικής Θεραπείας (IGST), στη Χαϊδελβέργη και την Κλινική Ύπνωση στη Διεθνή Εταιρεία Ύπνωσης (I.S.H) στην Αθήνα. Επίσης έχει εκπαιδευτεί τη Συστημική Εποπτεία στη Διεθνή Εταιρεία Συστημικής Θεραπείας (I.G.S.T.) , στη Χαϊδελβέργη (Γερμανία). Είναι αναγνωρισμένος ως «Συστημικός Θεραπευτής και Σύμβουλος» της Συστημικής Εταιρείας (S.G) Γερμανίας.
Υπήρξε μέλος της ιδρυτικής ομάδας της «Ιθάκης», της πρώτης Θεραπευτικής Κοινότητας για εξαρτημένα άτομα στην Ελλάδα. Το 1986 ξεκίνησε την ιδιωτική πρακτική στη Θεσσαλονίκη ως ψυχοθεραπευτής (μέχρι σήμερα). Υπήρξε Κλινικός διευθυντής του Ειδικού Επαγγελματικού Εργαστηρίου για Άτομα με Αναπηρίες στην Κοζάνη και μέλος της ιδρυτικής ομάδας του Ψυχοκοινωνικού Συμβουλευτικού Σταθμού για Άτομα Εξαρτημένα από Αλκοόλ και Φάρμακα του ΨΝΘ. Επίσης αποτέλεσε συνεργάτης του ΚΕ.ΘΕ.Α. με διάφορα καθήκοντα (μεταξύ άλλων: Σύμβουλος του Υπευθύνου του Προγράμματος «ΙΘΑΚΗ», Υπεύθυνος του Κέντρου Κοινωνικής Επανένταξης Θεσσαλονίκης, Υπεύθυνος του Κέντρου Οικογενειακής Υποστήριξης Θεσσαλονίκης, Υπεύθυνος για την επιμόρφωση του προσωπικού στο Πρόγραμμα «ΙΘΑΚΗ»). Ασκεί δραστηριότητα εκπαιδευτή στη Συστημική θεραπεία και Συμβουλευτική ως υπεύθυνος του Συστημικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης (Σ.Ι.Θ.).
Αποτέλεσε Ιδρυτικό μέλος της Συστημικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (Σ.Ε.Β.Ε.) (μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οικογενειακής Θεραπείας EFTA) , πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Σ.Ε.Β.Ε και τώρα είναι αντιπρόεδρος του διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΒΕ. Υπήρξε μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού «ΜΕΤΑΛΟΓΟΣ» (Τεύχη 1-7) που εκδίδει η Συστημική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος (Σ.Ε.Β.Ε.).
Οι τομείς που εξειδικεύεται είναι: Συστημική θεραπεία ατόμων, ζευγαριών, οικογενειών και ομάδων, εποπτεία ψυχοκοινωνικών φορέων στην Ελλάδα και την Κύπρο, εκπαιδευτής στη Συστημική Θεραπεία και Συμβουλευτική.
Από το 1999 προσφέρει τριετή εκπαίδευση στη Συστημική Θεραπεία και Συμβουλευτική στα πλαίσια του Συστημικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης (Σ.Ι.Θ.). Από το 2001 επισκέπτης εκπαιδευτής και επόπτης στη Εταιρεία Συστημικής Θεραπείας (MAGST) στο Μάνχαϊμ (Γερμανία).
Δρ Γεώργιος Τσίτσας
Ο Γιώργος Τσίτσας είναι Συμβουλευτικός Ψυχολόγος και Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι επίσης Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις και πιστοποιημένος Ψυχοθεραπευτής Ζεύγους και Οικογένειας. Έλαβε διδακτορικό στην Συμβουλευτική Ψυχολογία από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και MSc στην Συμβουλευτική Ψυχολογία από το City University στο Λονδίνο. Έχει εργαστεί σε διάφορα συμβουλευτικά κέντρα πανεπιστημίων. Διδάσκει επίσης σε διάφορα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα σε τμήματα του Ελληνικού πανεπιστημίου. Έχει εργαστεί ως ψυχολόγος επόπτης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι επίσης Επικεφαλής του Συμβουλευτικού Κέντρου του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Συμμετέχει σε διάφορες ερευνητικές ομάδες και έχει δημοσιεύσει αρκετά άρθρα και εξειδικευμένα βιβλία, ενώ παράλληλα παρουσιάζει σε διεθνή συνέδρια. Είναι μέλος του Ελληνικού Ψυχολογικού Συλλόγου και του Συλλόγου Οικογενειακών Θεραπειών στην Ευρώπη.
Καλεσμένη ομιλήτρια
Θεοδώρα Θανασούλη
Η ΘΕΟΔΩΡΑ ΘΑΝΑΣΟΥΛΗ είναι Δικηγόρος- Ψυχολόγος, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια και Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών (Υπ. Δικαιοσύνης,CEDR U.K., TOOLKIT) και Διευθύντρια κατάρτισης του Φορέα Εκπαίδευσης Ελκοιδ. Είναι ιδρύτρια του Ελληνικού Κέντρου Οικογενειακής Διαμεσολάβησης και Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών «Ελκοιδ» (2008), όπου έχει πραγματοποιήσει πολλές διαμεσολαβήσεις. Έχει κάνει πολλές μετεκπαιδεύσεις στη Διαμεσολάβηση από Διεθνείς Φορείς (CEDR U.K, CIArb U.K, TOOLKIT, Mikk, Jams ) με εξειδίκευση στην Οικογενειακή διαμεσολάβηση και τη Διαμεσολάβηση διαζυγίου (Cornell University, New York, 2018) και διετέλεσε από το 2009 δικαστική πραγματογνώμων Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, ως Δικηγόρος- Ψυχολόγος, εξειδικευμένη στην οικογενειακή συστημική θεραπεία και διαμεσολάβηση. Στον τομέα της Ψυχολογίας, έχει ακολουθήσει την κατεύθυνση Κλινικής ψυχολογίας, με πολυετείς μεταπτυχιακές σπουδές στην ατομική Ψυχοδυναμική Θεραπεία, στη Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία και θεραπεία ζευγαριών, στη Θεραπεία Παιδιών κι Εφήβων, στη Βραχεία Θεραπεία (SFBT) κ.α. Έχει διοργανώσει και διδάξει από το 2008, σε πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια διαμεσολαβητών στην οικογενειακή Διαμεσολάβηση, σε δικηγόρους και ψυχολόγους και ως βασική εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών σε συνεργασία με πολλούς φορείς κατάρτισης Διαμεσολαβητών και Πανεπιστήμια (Πάντειον Πανεπιστήμιο 2021, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, 2014), με Δικηγορικούς Συλλόγους, Ινστιτούτα Ψυχικής Υγείας, το Κέντρο Bienestar και το Ελληνικό Κέντρο οικογενειακής διαμεσολάβησης «Ελκοιδ». Έχει κάνει εισηγήσεις σε πολλά συνέδρια Διαμεσολάβησης και έχει συγγράψει σχετικά άρθρα. Έχει λάβει μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς διαμεσολάβησης ως κριτής (INADR, ICC) και έχει πραγματοποιήσει πολλές διαμεσολαβήσεις στο κέντρο Ελκοιδ. Είναι μέλος της Επιτροπής Διαμεσολάβησης του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και της Ελληνικής Ένωσης Διαμεσολαβητών (ΕΕΔ).