top of page
vicky-cover2023.png

Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Τρομοκρατία στην σχέση.  Κατανόηση των ψυχοκοινωνικών παραγόντων, παρέμβαση και θεραπεία σε θύματα και επιβιώσαντες ενδοοικογενειακής βίας.»

Έναρξη προγράμματος Μάρτιος 2023

Οι εγγραφές ξεκίνησαν!

 

Αγαπητοί συνάδελφοι, με χαρά ανακοινώνουμε την έναρξη ενός νέου εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Τρομοκρατία στην σχέση.  Κατανόηση των ψυχοκοινωνικών παραγόντων, παρέμβαση και θεραπεία σε θύματα και επιβιώσαντες ενδοοικογενειακής βίας». Ο αυξανόμενος αριθμός των γυναικοκτονιών  καθώς επίσης  η αύξηση των περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας καθιστούν αναγκαία την εξειδικευμένη εκπαίδευση των επαγγελματιών πάνω στο συγκεκριμένο πεδίο ώστε οι επαγγελματίες να μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς στις ανάγκες στήριξης, συμβουλευτικής και θεραπείας των θυμάτων.

 

Στόχος προγράμματος 

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να κατανοήσουν οι συμμετέχοντες το φαινόμενο της ενδοικογενειακής βίας και να  εκπαιδευτούν σε εργαλεία και τεχνικές για να μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς στην ανάγκη στήριξης και θεραπείας των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. 

 

Που απευθύνεται το πρόγραμμα

 

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε πτυχιούχους ψυχοκοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών , που εργάζονται ή επιθυμούν να εργαστούν κλινικά στη θεραπεία,  συμβουλευτική και στήριξη θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Περιορισμένος αριθμός θέσεων θα δοθεί σε φοιτητές ψυχοκοινωνικών επιστημών. 

 

Διάρκεια και δομή προγράμματος 

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει τέσσερις μήνες και θα υλοποιηθεί σε τέσσερα διήμερα εργαστήρια, ένα σαββατοκύριακο το μήνα. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2023 και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2023.

Oι ημερομηνίες που θα υλοποιηθούν τα εργαστήρια είναι:

11 και 12 Μαρτίου 2023

22 και 23 Απριλίου 2023

20 και 21 Μαΐου 2023

10 και 11 Ιουνίου 2023

 

Τα εργαστήρια θα υλοποιούνται διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας zoom.

 

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές ως τις 28/02/2023. Κόστος προγράμματος 700 ευρώ. Το ποσό μπορεί να πληρωθεί σε 4 δόσεις. Για όσους προπληρώσουν το πρόγραμμα θα γίνει έκπτωση 100 ευρώ.

 

Περιεχόμενα προγράμματος:

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ 

  • Oρισμός και τυπολογία ενδοοικογενειακής βίας

  • Αξιολόγηση. Ενδείξεις και αντενδείξεις  για θεραπεία οικογένειας και ζεύγους

  • Μελέτη περιστατικού: δυναμική των σχέσεων του ζευγαριού στην ενδοοικογενειακή βία-μορφές βίας στην οικογένεια

  • Γιατί τα θύματα παραμένουν σε μια κακοποιητική σχέση

  • Εκτίμηση επικινδυνότητας

  • Κατηγοριοποίηση δραστών και επικινδυνότητα

  • Πρώτη συνέντευξη με θύματα ενδοοικογενειακής βίας

  • Αντιμετώπιση περιστατικών υψηλής επικινδυνότητας/σχεδιασμός πλάνου ασφάλειας

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Βασικές αρχές της συμβουλευτικής και θεραπείας σε θύματα ενδοοικογενεικής βίας

Παρουσίαση περιστατικών/βινιέτες όπου οι συμμετέχοντες μέσα από παιχνίδι ρόλων θεραπευτή-θεραπευόμενου θα προσεγγίσουν ζητήματα όπως:

  • Αμφιθυμία

  • Θυμός

  • Μίσος/Επιθετικότητα

  • Χειριστικότητα

  • Ντροπή/Ενοχή

  • Καταναγκασμός της Επανάληψης

  • Αίσθημα ανημπόριας

  • H τριάδα του τραύματος: θύμα-θύτης-ανήμπορος μάρτυρας

  • Αρχές της συστημικής θεραπείας περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας (εκεί που πληρούνται τα κριτήρια συμμετοχής)

 

ΜΕΤΑΤΡΑΥΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΟ ΤΡΑΥΜΑ. ΒΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ. ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

  • Ιδιαιτερότητα του τραύματος στην ενδοοικογενειακή βία

  • Συμπτώματα χρόνιου τραύματος

  • Μηχανισμός αποσύνδεσης

  • Διαφορά χρόνιου (ή σύνθετου τραύματος)-Οριακής Διαταραχής και Μετατραυματικών συμπτωμάτων.

  • Επίδραση του χρόνιου τραύματος στο σώμα

  • Τραύμα και Μνήμη

  • Θεραπεία της σύνθετης μετατραυματικής διαταραχής – στάδια και εξατομίκευση της ψυχοθεραπείας

  • Βιασμός: μελέτη περιστατικού. Επίδραση του βιασμού στο θύμα και την οικογένεια του.

 

ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ ΟΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ

  • Συστημική θεραπεία σε ζευγάρια όπου εμφανίζεται ενδοοικογενειακή βία (όταν τηρούνται οι προϋποθέσεις για παροχή υπηρεσιών θεραπείας ζεύγους)

  • Προϋποθέσεις/ διαμεσολάβηση σε ζευγάρια όπου εμφανίζεται ενδοοικογενειακή βία

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Ευφροσύνη Σπανέα, Δρ. Κλινικής Ψυχολογίας, συστημική θεραπεύτρια και εκπαιδεύτρια στην ψυχολογική αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.

Η Ευροσύνη Σπανέα έχω σπουδάσει Κοινωνιολογία και Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Kοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών με άριστα. Έχει μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης στην Κλινική Ψυχολογία από το Πρόγραμμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει εκπονήσει στο ίδιο Τμήμα διδακτορική διατριβή (PhD) πάνω στην ψυχική υγεία μεταναστών. Έχει εκπαιδευτεί στην Συστημική Θεραπεία Οικογένειας και Ζεύγους στο τετραετές Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής, στην Θεραπεία Σχημάτων για την Οριακή και την Ναρκισσιστική Διαταραχή και στην Θεραπεία Παρατεταμένης ‘Εκθεσης για την Μετατραυματική Διαταραχή.

Από το 2011 εργάζεται στην Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, στο Συμβουλευτικό Κέντρο για την βία κατά των γυναικών στο Σύνταγμα, παρέχοντας ψυχολογική στήριξη σε γυναίκες θύματα έμφυλης βίας. Διαθέτει πλούσια κλινική εμπειρία στην αξιολόγηση της επικινδυνότητας και στην συμβουλευτική στις γυναίκες θύματα βίας. Παράλληλα κάνει πολλές εκπαιδεύσεις σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, σε δημοσίους υπαλλήλους (μέσω του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης), σε εκπαιδευτικούς και ιερείς σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας, αποπλάνησης, παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας, στο σύνθετο τραύμα και στην δυναμική της σχέσης του ζεύγους στην ενδοοικογενειακή βία. Τα τελευταία χρόνια, μαζί με τους άλλους συναδέλφους του Κέντρου, δραστηριοποιείται, επίσης στον χώρο της Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με σχεδιασμό και υλοποίηση προγράμματος πρόληψης και συγγραφή οδηγού πάνω στην βία στις συντροφικές σχέσεις των εφήβων.

Έχει συγγράψει άρθρα που αφορούν τις ψυχολογικές συνιστώσες της ενδοοικογενειακής βίας, ενώ το θεωρητικό και ερευνητικό της ενδιαφέρον εστιάζεται στην διαγενεακή μετάδοση του τραύματος στην ενδοοικογενειακή βία , όπως και στην μερική αλλοίωση της αίσθησης της πραγματικότητας που επάγουν οι θύτες στα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας.

 

Αναστάσιος Ζήσης, κλινικός ψυχολόγος, συστημικός θεραπευτής, εκπαιδευτής και επόπτης

Έχει σπουδάσει Ψυχολογία (Dipl.-Psych.) στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης (Γερμανία) με ειδίκευση στην Κλινική Ψυχολογία. Έχει εκπαιδευτεί στη Συστημική (Οικογενειακή) Θεραπεία στη Διεθνή Εταιρεία Συστημικής Θεραπείας (IGST), στη Χαϊδελβέργη και την Κλινική Ύπνωση στη Διεθνή Εταιρεία Ύπνωσης (I.S.H) στην Αθήνα. Επίσης έχει εκπαιδευτεί τη Συστημική Εποπτεία στη Διεθνή Εταιρεία Συστημικής Θεραπείας (I.G.S.T.) , στη Χαϊδελβέργη (Γερμανία). Είναι αναγνωρισμένος ως «Συστημικός Θεραπευτής και Σύμβουλος» της Συστημικής Εταιρείας (S.G) Γερμανίας.

 

Υπήρξε μέλος της ιδρυτικής ομάδας της «Ιθάκης», της πρώτης Θεραπευτικής Κοινότητας για εξαρτημένα άτομα στην Ελλάδα. Το 1986 ξεκίνησε την ιδιωτική  πρακτική στη Θεσσαλονίκη ως ψυχοθεραπευτής (μέχρι σήμερα). Υπήρξε Κλινικός διευθυντής του Ειδικού Επαγγελματικού Εργαστηρίου για Άτομα με Αναπηρίες στην Κοζάνη και μέλος της ιδρυτικής ομάδας του Ψυχοκοινωνικού Συμβουλευτικού Σταθμού για Άτομα Εξαρτημένα από Αλκοόλ και Φάρμακα του ΨΝΘ. Επίσης αποτέλεσε συνεργάτης του ΚΕ.ΘΕ.Α. με διάφορα καθήκοντα (μεταξύ άλλων: Σύμβουλος του Υπευθύνου του Προγράμματος «ΙΘΑΚΗ», Υπεύθυνος του Κέντρου Κοινωνικής Επανένταξης Θεσσαλονίκης, Υπεύθυνος του Κέντρου Οικογενειακής Υποστήριξης Θεσσαλονίκης, Υπεύθυνος για την επιμόρφωση του προσωπικού στο Πρόγραμμα «ΙΘΑΚΗ»). Ασκεί δραστηριότητα εκπαιδευτή στη Συστημική θεραπεία και Συμβουλευτική ως υπεύθυνος του Συστημικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης (Σ.Ι.Θ.).

 

Αποτέλεσε Ιδρυτικό μέλος της Συστημικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (Σ.Ε.Β.Ε.) (μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οικογενειακής Θεραπείας EFTA) , πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Σ.Ε.Β.Ε και τώρα είναι αντιπρόεδρος του διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΒΕ. Υπήρξε μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού «ΜΕΤΑΛΟΓΟΣ» (Τεύχη 1-7) που εκδίδει η Συστημική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος (Σ.Ε.Β.Ε.).

 

Οι τομείς που εξειδικεύεται είναι: Συστημική θεραπεία ατόμων, ζευγαριών, οικογενειών και ομάδων, εποπτεία ψυχοκοινωνικών φορέων στην Ελλάδα και την Κύπρο, εκπαιδευτής στη Συστημική Θεραπεία και Συμβουλευτική.

 

Από το 1999 προσφέρει τριετή εκπαίδευση στη Συστημική Θεραπεία και Συμβουλευτική στα πλαίσια του Συστημικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης (Σ.Ι.Θ.). Από το 2001 επισκέπτης εκπαιδευτής και επόπτης στη Εταιρεία Συστημικής Θεραπείας (MAGST) στο Μάνχαϊμ (Γερμανία).

Για δηλώσεις συμμετοχής και διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους ακόλουθους τρόπους: 
τηλ.: 22376522, email: info@systemicfamilyinstitutecy.com ή συμπληρώνοντας την ακόλουθη φόρμα.

Thank you for getting in touch!  We appreciate you contacting us. We will get back in touch with you soon!Have a great day!

bottom of page