Οι συγκρούσεις σε μια σχέση είναι αναπόφεκτες. Και αυτό είναι πολύ λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι το ζευγάρι καλείται να διαχειριστεί ανταγωνιστικές και εξισορροπιστικές τάσεις και να πάρει αποφάσεις για την διατήρηση της σχέσης του σε ένα μεταβαλλόμενο πλαίσιο.
Τα ζευγάρια έχουν διαφορετικούς τρόπους να επιλύουν τις συγκρούσεις τους. Μπορούμε να διακρίνουμε τρεις διαφορετικές κουλτούρες επίλυσης συγκρούσεων:
Κουλτούρα που προάγει την αρμονία
Αν συνηθίζεις να διαχειρίζεσαι με αυτόν τον τρόπο τις συγκρούσεις, σημαίνει ότι στη σχέση σου υπάρχει μια ευρεία συναίνεση σχετικά με τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται. Είναι πολύ ξεκάθαρο τι είναι σωστό και τι λάθος. Αυτοί οι κανόνες είναι πολύ δεσμευτικοί και αμετάβλητοι στο χρόνο. Με τον σύντροφο σου δεν βιώνετε καμιά αμφιθυμία, συμφωνείτε για όλα. Απαγορεύεται να διαφωνήσετε για το οτιδήποτε. Συνήθως νιώθετε πως είστε “ένα σε όλα”. Με αυτό τον τρόπο βιώνετε την σχέση σας ως αξιόπιστη, νιώθετε ασφάλεια. Υπάρχουν καθαρές θέσεις για το τι θεωρείται σωστό και τι λάθος. Στην σχέση σου δεν είναι εφικτές οποιαδήποτε συγκρούσεις. Στην σχέση σου όμως νιώθεις ότι είσαι πολύ περιορισμένη στην δράση αλλά και στο συναίσθημα σου. Νιώθεις ενοχές κάθε φορά που μπορεί να σκέφτεσαι κάτι που αποκλίνει από τον κανόνα. Το κόστος σε μια τέτοια σχέση είναι υψηλό για εσένα και για τον σύντροφο σου. Στο όνομα της πολυπόθητης ειρήνης πρέπει να παραιτηθείτε και οι δυο σας από παρορμήσεις, τάσεις, ενδιαφέροντα, ακόμη και αντιλήψεις που μπορεί να φέρουν δυνητικά συγκρούσεις. Πολλές φορές εμφανίζεις ψυχοσωματικά που είναι ένας τρόπος το σώμα σου να εκφράσει την σύγκρουση που βιώνεις εσωτερικά.
Κουλτούρα που λύνει συγκρούσεις
Αν συνηθίζεις να διαχειρίζεσαι τις συγκρούσεις με αυτόν τον τρόπο , σε αυτή την περίπτωση και η παραμικρή συμφωνία με το σύντροφο σου μοιάζει απειλητική. Διαφωνείτε πάντα, επικεντρώνεστε και οι δυο σας στις διαφορές, στα διαφορετικά πιστεύω που έχετε, στον διαφορετικό τρόπο που πιστεύετε πως πρέπει να γίνει το κάθε τι. Υπάρχει μια πάλη για το ποιος είναι ο πιο ισχυρός στην σχέση, ποιος έχει την εξουσία. Ο κάθε ένας σας θέλει να ελέγξει τη σχέση γιατί αλλιώς νιώθει αδύναμος και εξαρτημένος. Υπάρχει η λογική ή το ένα ή το άλλο. Υπάρχει μόνο ήττα και νίκη. Μπορεί να γίνουν ομηρικές συγκρούσεις για απλά και αστεία θέματα για παράδειγμα πως πρέπει να μπαίνει το χαρτί τουαλέτας στην θήκη. Η πράξη του καθενός έχει ως στόχο την υποταγή του άλλου. Φαίνεται σαν να είναι αποστολή του καθενός σας να καταφέρει να καταλάβει ο άλλος ποιο είναι το σωστό.
Κουλτούρα που αποφεύγει τη σύγκρουση
Τέλος μπορεί να συνηθίζεις να αποφεύγεις με τον σύντροφο σου κάθε τι που μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση. Αποφεύγετε να παίρνετε αποφάσεις. Δεν είναι ξεκάθαρο τι είναι σωστό και τι όχι, τι πρέπει να γίνει και τι όχι. Δεν υπάρχουν δεσμευτικοί κανόνες στη συμβίωση με τον σύντροφο σου. Δεν συζητάτε το οτιδήποτε που μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση. Υπάρχει τεράστια ασάφεια και πολυσημία στη σχέση σας. Στην σχέση σου επικρατεί χάος, δεν υπάρχει καμιά δομή και προβλεψιμότητα.
Τι σημαίνει για την σχέση ο τρόπος διαχείρισης της σύγκρουσης;
Οι διαφορετικοί αυτοί τύποι επίλυσης των συγκρούσεων δεν είναι από μόνες τους προβληματικές. Μπορεί για μια περίοδο να επιλύεις μια σύγκρουση με τον ένα τρόπο και μια άλλη περίοδο με άλλον τρόπο. Η σχέση σου θα απειληθεί αν για μια μεγάλη περίοδο ή αν πάντα επιλύεις τις συγκρούσεις με έναν από τους παραπάνω τρόπους σταθερά.
Αν διακρίνεις ότι πάντα επιλύεις με τον σύντροφο σου με τον ίδιο τρόπο τις συγκρούσεις,
Σκέψου τι μπορεί να σας προσφέρει αυτός ο τρόπος
Σκέψου τι επιπτώσεις έχει για τον καθένα σας και για την σχέση σας ο τρόπος αυτός
Συζήτησε το μαζί με το σύντροφο σου και σκεφτείτε εναλλακτικές που θα μπορούσατε να δοκιμάσετε
Αναζητήστε βοήθεια από κάποιον σύμβουλο για να διαχειριστείτε με καλύτερο τρόπο για εσάς τις συγκρούσεις σας
Comments